Tullinge centrum

OM TULLINGE TORG

Framtid

Arbete med en uppfräschning av centrum inleddes våren 2009 då fasaden fick en ny, grå färg, bänkar målades svarta och nya bänkar monterades mot den stora parkeringen. Skyltningen på parkeringarna har gjorts tydligare, nya informationstavlor har monterats och Pizzerians uteservering har sänkts för att öppna upp det visuella intrycket. Att öka antalet aktiviteter i centrum har även uppmuntrats och de populära marknadsdagarna har under året som gått utvecklats och förbättrats. Arbete med att förbättra utbudet och tillgängligheten fortsätter kontinuerligt. Under våren 2010 kommer Tullinge Centrum att byta namn till Tullinge Torg och i och med detta byts fasadskyltarna ut.

Arkitekturhögskolan på KTH hade under hösten 2009 i samarbete med Botkyrka kommun ett projekt där 100 studenter enskilt jobbade med att ta fram förslag på ett nytt Kulturhus i Tullinge Centrum. De 18 bästa projekten ställs ut för allmänheten i mars 2010 utanför Tullinge Bibliotek.

Tullinge har idag ett närcentrum vilket karaktäriseras av att fokus ligger på serviceutbud i form av bland annat kommunal verksamhet, här i form av bibliotek och medborgarkontor, med även hälsovård, här i form av tandläkare. Andra nödvändiga verksamheter som matbutiker, sko- och nyckelservice, kemtvätt, postutlämning och frisör blandas med restauranger och butiker för damkläder, inredning, blommor, mäklare, filmuthyrning och spel. Under våren 2010 kompletteras utbudet med ett efterlängtat café i en nybyggd lokal centralt i centrum. Tullinges affärslokaler tar gemensamt upp en yta av 6 000 kvadratmeter.

Historia

Tullinge Centrum byggdes under början av 1970-talet och kompletterades 1991 med ytterligare ett hus som idag inhyser bland andra Konsum. Under början av 2000-talet slutfördes även bygget av 3 våningar hyreslägenheter ovanpå huvudbyggnaden. Under våren 2008 sålde den ursprungliga byggaren, ägaren och förvaltaren HSB Södertörn 85% av de kommersiella lokalerna, dvs endast affärslokalerna och inte hyreslägenheterna, till Tulia AB. Tulia AB ägs i sin tur till 50% av det börsnoterade fastighetsbolaget Balder AB. Idag ägs 100% av de komersiella lokalerna av Tulia AB.

Tullinge Centrum är en av Sveriges första tredimensionella fastigheter där affärslokalerna och hyreslägenheterna utgör två olika fastigheter i samma byggnad. Detta är möjligt i och med den nya lagstiftningen som även gör det möjligt att dela av fastigheter, inte bara vertikalt, utan också horisontellt.

Källa: Tullinge  Torgs hemsida

Har du har ytterligare intressant information  om detta avsnitt som du skulle vilja se här,  är du mer än välkommen att mejla den till webmaster@atloe.se


Senaste nytt från Tullingepartiet!

Fler nyheter från Tullingepartiet