Lokala partier möttes till kongress i Stockholm

2013-03-25

30 representanter för lokala partier i Sverige möttes den senaste helgen för att diskutera gemensamma samarbetsfrågor. Representanter för elva olika partier med säte i kommunfullmäktige deltog i denna lokala partiers första kongress.

– Mötet överträffade mina förväntningar, säger Katharina Wallenborg, ordförande i Drevvikenpartiet och kommunalråd i Huddinge kommun. Hon stod tillsammans med Tullingepartiet och Knivsta.Nu som inbjudare till möte.

I hela Sverige finns 174 olika lokala partier med mandat i kommunfullmäktige i 145 kommuner. Under 2000-talet har antalet partier vuxit kraftigt. I flera kommuner som Huddinge, Nykvarn, Knivsta och Strömstad är lokala partier en del av den styrande majoriteten

– Det var slående hur liknande erfarenheter vi har från arbetet i våra olika kommuner, säger Carl Widercrantz, politisk sekreterare i Tulllingepartiet i Botkyrka kommun. Där hålls en lokal folkomröstning i samband med valet 2014 om Tullinge ska bli en egen kommun.

– Nu ska vi fundera över vilka former vårt samarbete ska ha i framtiden. Helt klart är att vi har nytta av att dela med oss av våra erfarenheter av det lokala politiska arbetet, säger Lennart Lundberg, gruppledare för Knivsta. Nu och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mötet i Stockholm beslutade att nästa gång träffas i slutet av augusti. Då kommer mötet att hållas i Bollnäs i regi av bland andra det lokala Bollnäspartiet som har 18 procent av rösterna i sin kommun.

 

För mer information kontakta:

Katharina Wallenborg, Drevvikenpartiet 070-975 02 26

Carl Widercrantz, 08-530 615 37

Lennart Lundberg, Knivsta.Nu, 0708-67 89 79