Salem i topp – och Botkyrka i botten

2011-09-07

I det senaste numret av Mitt i Botkyrka-Salem (6 september 2011) presenterades en ny medborgarundersökning av Statistiska centralbyrån. I undersökningen framgår det att Salem är den bästa kommunen att bo och verka i på Södertörn.

– Det är en fördel att vara en liten kommun där man jobbar närmare sina invånare. Jag försöker själv ha direktdialog med invånare, säger kommunalrådet Lennart Kalderén (M).

Tullingepartiet är inte förvånade över resultatet eftersom många undersökningar indikerar ett liknande resultat. Exempelvis gör den politiskt oberoende tidskriften Fokus en stor och årlig ranking av Sveriges kommuner enligt 44 variabler. I undersökningen har allt från skattesatser till företagsklimat granskats. 1 är bäst och 290 är sämst. Studien bekräftar den bild som andra undersökningar visar. Betydligt mindre kommuner som Salem (plats 66), Nykvarn (plats 55) och Knivsta (plats 20) är bättre att bo i. Botkyrka hamnar långt ner på listan för 2011 (plats 259) och är därmed en av de allra sämsta i Sverige. Trenden är tydlig – det är medelstora kommuner som är bäst att bo i!