Tullingeborna sa JA! – Stark majoritet i Tullinge för egen kommun

2014-09-15

Nu har Tullingeborna sagt sitt i folkomröstningen om egen kommun – och de säger ett rungande JA!

Gruppbild valet 2014 V-tecken

Glada Tullingebor efter seger i folkomröstningen

Det preliminära resultatet i folkomröstningen är klart och det blev en mycket stark majoritet för egen kommun i Tullinge. Hela 67% av Tullingeborna röstade JA i folkomröstningen. Tydligare än så här kan det inte bli – Tullingeborna vill ha en egen kommun.

Att Tullinge ska bli en egen kommun är en fråga som engagerar Tullingeborna eftersom det främst är Tullinge som berörs. Det ser vi också på valdeltagande som var mycket högt i Tullinge – drygt 84% röstade i folkomröstningen.

Att övriga Botkyrka röstade Nej var väntat, så har det även sett ut i andra folkomröstningar där hela moderkommunen varit med och röstat. Men valdeltagande var lågt i övriga Botkyrka och avsevärt mycket lägre än i Tullinge. I Tullinge var valdeltagande högt och en kvalificerad majoritet sa JA vilket är viktigt att väga in vid tolkningen av valresultatet.

Tullingepartiet ser nu fram emot den fortsatta hanteringen av frågan. Hur resultatet av folkomröstningen ska tolkas kommer först att behandlas i Botkyrka kommunalfullmäktige. Därefter är det regeringen som har sista ordet. Helt klart är att den starka folkviljan i Tullinge måste bli en viktig pusselbit när regeringen skall avgöra frågan.

Klicka här för att se siffror från folkomröstningen.

Vid frågor, kontakta Tullingepartiets politiska sekreterare Carl Widercrantz: 08-530 615 37.