Matlagning på fritidsgårdar

2013-05-29

Kommunens fritidsgårdar är en viktig plats där det t ex är möjligt att nå ungdomar som saknar stabila hemmiljöer. På fritidsgårdarna kan alla ungdomar vistas utan krav på prestation som annars förekommer inom till exempel idrottsföreningar.

Tullingepartiet har tidigare besökt den fina och välskötta fritidsgården i centrala Tullinge. Men tyvärr saknar gården möjligheter till matlagning. Istället får ungdomarna nöja sig med snabbmat, halvfabrikat och pulverblandningar.

Ungdomars hälsa debatteras ofta. Nyckeln till god hälsa är att kombinera regelbunden motion och en balanserad kost. Ungdomar som är aktiva på sin fritid har behov av sund kost, bestående av bra råvaror. Det finns inga enkla lösningar för att förbättra ungdomars kosthållning. Det kan dock vara svårt att som föräldrar övertyga sina tonåringar till att äta hälsosamt, när det finns onyttig snabbmat som säljs på fritidsgården.

Många anser dessutom att ungdomar har för lite hemkunskap i skolan och att de borde få mer kunskaper om matlagning. Vidare ska de flesta ungdomarna, inom några år, flytta hemifrån och då kan det vara bra att lära sig att laga bra mat för en billig peng.

Att laga maten från grunden är roligt både för ungdomarna och för fritidsledarna. Möjligheten att tillsammans laga god mat eller baka något gott bidrar till att det blir det ännu roligare att tillbringa en del av kvällen på fritidsgården. Mat som inte går åt kan frysas in så att man har något mer än bara snabbmat att sälja.

Tullingepartiet föreslår därför att kommunen får i uppdrag att utreda möjligheterna till matlagningen på kommunens fritidsgårdar, samt att se över om det finns intresse hos fritidsgårdarnas personal och besökare att laga mat.