Öppet brev till kommunledningen i Botkyrka och Huddinge

2021-11-23

Tullinge den 23 november 2021

Till: Ebba Östlin (S), Kommunstyrelsens ordförande Botkyrka Kommun

Daniel Dronjak (M), Kommunstyrelsens ordförande Huddinge Kommun

Vi vänder oss till er med anledning av mordförsöket i Tullinge i söndags 21 november. Återigen hade en person från en låst psykiatrisk avdelning i Huddinge, rymt från sin vårdare under en promenad.

En kvinna i 50-års åldern, som var i sin trädgård vid 19.30-tiden, blev plötsligt attackerad och misshandlad av mannen. Kvinnan var på väg att bli dödad genom strypning då hennes anhöriga upptäckte vad som höll på att ske. De lyckades rädda henne i sista stund och larmade polis som kom till platsen och kunde gripa förövaren. Förutom den för kvinnan mycket traumatiska händelsen blev hon också mycket allvarligt skadad.

Händelsen sänder chockvågor hos boende i närområdet, som ligger i anslutning till Karolinska Sjukhuset i Huddinge, på gränsen mellan Huddinge och Tullinge i Botkyrka kommun. Varför ska vi i Tullinge och Huddinge behöva acceptera en så farlig verksamhet mitt i våra bostadsområden med skolor och förskolor? Att dessutom ge dessa potentiellt farliga personer rätt till promenader och permission intill våra hem och motionsspår är fullständigt oacceptabelt.

Som ledande politiker i Botkyrka och Huddinge kräver vi att ni ställer krav på ansvariga för verksamheten. Hur ska vi i Tullinge och Huddinge kunna känna oss trygga? Vågar vi ens bo kvar här med risk för att vi och våra barn kan råka ut för det som just hänt?

När ska säkerheten höjas?

Två mycket allvarliga fel förefaller ha begåtts som ledde till mordförsöket i Tullinge:

  1. Endast en vårdare tycks ha varit med vid promenaden. Inget larm, fotboja eller annat tycks ha funnits för att säkra att en rymning inte kunde ske.
  1. Vårdaren larmade inte Polisen då den intagne rymde. Polisen larmades först vid mordförsöket. Vid så här allvarliga händelser borde omgående ett rikslarm gått ut som eventuellt kunde förhindrat mordförsöket.

Tidigare i år (januari) knivmördades en man i Rissne av en gärningsman som var på rymmen från Rättspsyk i Huddinge. Även den mannen hade avvikit under en bevakad promenad.

Trots detta händer det så snart igen.

Enligt ett reportage i SVT 8 mars 2021 förekom 143 avvikningar från Rättspsyk under 2020. Ungefär var fjärde person av de som rymde bedömdes vara farliga för allmänheten, visar SVT:s granskning. De flesta avvek från permissioner och frigång och i mer än hälften av fallen hade personen avvikit även tidigare.

Det är uppenbart att säkerhetsrutinerna inte fungerar. Vi anser att våra styrande politiker måste ställa krav på de huvudansvariga för den slutna psykiatriska vården, så att promenader och permissioner inte får ske i öppna områden utan synnerligen rigorösa säkerhetsåtgärder. Annars blir risken alltför hög för de boende i närområdet.

Tullingepartiet